gitta1961
számláló:Számláló
Indulás: 2005-10-02
 
bejelentkezés:Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
menű:Menü
 
:)

Barátnak lenni a legnagyobb felelősség!
                   (Szabó Gitta)

 

 
Egyéb alkotások:Alkotások
 
:))

Karácsonyi videós üdvözlet saját képeimmel, zenével!

Húsvéti, mosolyt fakasztó üdvözlet! Hanggal!

Pöttöm és krumplifej barátsága

 

 
Pályázatok és fotók

 

 
Gyerekeknek 2013
Gyerekeknek 2013 : Szőlőfürtöcske

Szőlőfürtöcske

Szabó Gitta  2013.12.06. 16:27


Szőlőfürtöcske

 

Egyszer volt, hol nem volt, volt egyszer egy árva kislány. Nem tudni kicsoda, micsoda, honnét és mikor érkezett, de az biztos, hogy ott éldegélt egymagában a falu szélénél álló gémeskút mellett nőt vadszőlő árnyékában, egy ágakból, száraz levelekből összekötözött viskóban. A gémeskút, mintha emlékezett volna arra, hogy szőlőmaggal együtt érkezett, de öreg volt már nagyon, nem merte bizton állítani. Ez a szőlő olyan nagy volt, olyan terebélyes, hogy vesszőin madárfészkek ringatóztak, és annyi szőlőt termett, hogy a leányka mindig jól lakhatott belőle. A maradékot a napon megszárította, és amikor nem volt érett szőlő, akkor ebből szemezgetett.

Az első tavaszi eső nyomán, egy csodálatos tavacska született, amely körülölelte a szőlőtőkét, és táplálta egész évben. Vízében fürödtek a nyári melegben a vadkacsák, abból ittak a madarak, esténként békák kuruttyoltak a partján. Illatos petúnia futotta körbe a tavacskát, fehér virágai késő őszig csalogatták a méheket, melyek boldogan döngicséltek. Az árva lány benne mosta meg szépséges arcocskáját és hosszú, aranyszőke fürtjeit. Ha fürödni támadt kedve, kecses lábait óvatosan belemártotta a vízbe, majd óvatosan, nyakig merült benne. Ilyenkor dalra fakadt, még a pacsirták is elhallgattak. Hangja messze szállt. A szellő hátán egészen be a faluba, ott a főutcán végig, majd nekiütközött a templomtoronynak, ott megkongatta a harangot, amely vízhangként verte vissza az éneket.

Élt a faluban egy legény. Nem is akármilyen! Hegedűkészítő volt a mestersége. Füle különösen érzékeny a hangokra, a zenére. Ilyenkor, mikor a harang dalolt, kiült a lócára, és megbabonázva hallgatta azt. El is határozta, a következő évben felkerekedik, és megkeresi a hang gazdáját. És, ha megtalálta, bizony Isten, feleségül veszi. Ám, addig még kell egy olyan hegedűt készítenie, melynek húrjai, mint a harang, csak a lány hangjától szólal meg.

 Az árva lány mit sem sejtett abból, hogy van egy legény a világon, akinek szívét akaratlanul rabul ejtette. Csak élte egyszerű életét abban a csodálatos és békés világban.

Telt, múlt az idő. A szőlőtőke körül minden a megszokott mederben zajlott, csak a kislány nőtt fel. Gyönyörűséges ifjú hölgy lett belőle. Ajkai meggyszínűek voltak, bőre hamvas, mint a barack, haja akár az érett búza kalásza, szeme olyan kék, ha belenézett a tavacskába, nem is látta magát benne, hanem eggyé vált vele. Beleolvadt teljesen. Ilyenkor a víz beszippantotta a leányt, aki egy pillanatra elmerült a habok között. A víz alatt csodálatos világ fogadta. Apró, szárnyas tündérek táncolták körbe, örvendtek jöttének. Buborékgyöngysort tekertek nyaka köré, amely segítette a víz alatt lélegezni. Ám nem maradhatott sokáig, bármennyire is szeretett volna. Még mielőtt a Nap aludni tért, vissza kellett térnie a vadszőlő mellé. Ez volt az ő nagy, nagy titka, melyet csak egy legény tudott megfejteni, és akkor végre örökre visszatérhet a tó mélyére.

Egy nap, mikor a tavacskában hűsítette magát, és egy szőlőlevéllel a fején védte magát a napégés ellen, a háta mögül vidám danolászás ütötte meg a fülét. Ijedten fordult meg. Szeme megakadt egy legényen, aki rabul ejtette, fogva tartotta. 

- Fordulj el! – kérte a legényt. – Hadd öltözzem fel!

Az ifjú engedelmesen megfordult, a lány egy szemvillanás alatt magára kapta könnyű ruháját. Míg öltözött a hegedű csendesen megszólalt. Hangja egyre csilingelőbb lett, majd felismerhetővé vált az árva lány dala, mintha csak Ő maga énekelt volna! És a lány dalra fakadt. Dala megzengette a falu harangját, mely vízhangként verte vissza a tóra. A tó vize hullámozni kezdett, és csodák csodájára a vízből táncoló tündérek emelkedte ki. Kórusban, mind ahányan voltak, kapcsolódtak az árva lány énekéhez. Ettől a közös énektől árva lány lassan átváltozott, tündérszárnyai nőttek és a víz fölé libbent. A legény megijedt, hogy elveszti ezt a csodás teremtményt, aki a hangjával megigézte őt, ezért utánakapott, megfogta a kezét, és soha többé nem eresztette. Így, kéz a kézben alámerültek a vízbe. Árva lány, immár örökre hazatért tündércsaládjához, és vele tartott szabadítója, élete szerelme, a hegedűkészítő mester. Ettől a naptól kezdve, minden évben ugyanezen a napon a tavacska vize felett két fürt szőlő ölelkezett. Egy fehér és egy piros szőlőfürt táncolt a víztükrében, miközben sosem hallott csodás hegedűszó hallatszott.

 

2013-12-06

 
KREATÍV: Egyedi, kézzek készült alkotások, ékszerek\
 
Megjelent könyvek, kiállítás
 
:)))

Őszi-téli versek magunknak: Szabó Gitta 321. oldaltól

Szabadok, Szabadon...2: Szabó Gitta írásai a 167-170 oldalon

Epreskert-2015 december

 

 

 

 
Naptár
2020. Augusztus
HKSCPSV
27
28
29
30
31
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
01
02
03
04
05
<<   >>
 
Névnap


 
:)

 


 

 

 

 

"Eljött értünk a végzet, s keze nyomán milliók hulltak élettelenül a porba. Félelem bûze áradt szét." - SZEREPJÁTÉK    *****    Angolturi Lerakat - Angol használtruha kereskedés. Gyerek és felnõtt ruhák már 350.-Ft/kg-tól Gyors kiszállítás    *****    Ismerd meg és nézd meg a norvég SKAM címû sorozatot és 7 további remake sorozatát! Naponta friss hírek! SKAM - SKAM    *****    KÖLTÖZÉS - www.kitfitbefit.hu- Fitness - Életmód - Cikkek- www.kitfitbefit.hu - www.kitfitbefit.hu - www. kitfitbefit.hu    *****    Ismerd meg és nézd meg a norvég SKAM címû sorozatot és 7 további remake sorozatát! Naponta friss hírek! SKAM - SKAM    *****    Suzanne Collins - Énekesmadarak és kígyók balladája Gyere nézz be! #ÉhezõkViadala #Read&Speak Blog #GyereNézzBe    *****    Mistfall egy csodálatos hely amely elvarázsol játék közben!    *****    Mistfall egy gyönyörû hely amely elvarázsol játék közben!    *****    A horoszkóp a lélek tükre,egyszer mindenkinek bele kell néznie. Rendeld meg a képleted én segítek értelmezni amit látsz!    *****    Hamarosan megjelenik a Csókfülke címû film második része. Premier: 2020 július 24. Ne maradj le semmilyen információról!    *****    Silhouette in the Darkness - Reménykedni valamiben, majd elveszíteni: az jobban fáj, mintha semmit sem reméltél volna.    *****    Enigma Disease &#8881; Egy háborút már önmagában vívni is nehéz; s megmenteni mindenkit? Tudd: nem lehet...    *****    Horoszkóp megrendelések, asztrológiai és ezoterikus olvasmányok, szoftverek, letöltések. Szeretettel várlak az oldalon!!    *****    Részletes személyiség és sors analízis,3 év elõrejelzéssel + ajándék névmisztikai elemzés júliusban. Rendeld meg most!!!    *****    Szeretnél egy nagyon részletes születési horoszkópot, 3 év elõrejelzéssel, vagy egy párkapcsolati elemzést? Rendeld meg!    *****    Hozd létre a saját Istenedet és légy az Univerzum Ura! Várunk!    *****    IG: @dalszovegforditasok | DALSZÖVEGFORDÍTÁSOK | IG: @dalszovegforditasok | DALSZÖVEGFORDÍTÁSOK | @dalszovegforditasok    *****    Angolturi Lerakat - Angol használtruha kereskedés. Gyerek és felnõtt ruhák már 350.-Ft/kg-tól Gyors kiszállítás    *****    Egy horoszkóp a lélek tükre, egyszer mindenkinek bele kell néznie, én segítek értelmezni amit látsz, de a döntés a tiéd!    *****    Születési horoszkóp, elõrejelzés, gyermektervezés,párkapcsolati elemzés,biotérkép készítés diplomás asztrológustól.Itt!